Vuelta Fietshubs

De Vuelta Fietshubs zijn onderdeel van het landelijke La Vuelta Holanda-activatieprogramma. De Fietshubs worden georganiseerd door SportUtrecht en Wielerplatform Utrecht.

Van 29 april tot aan de zomervakantie wordt de Fietshub per wijk opgebouwd als een soort rondreizend fietsdorpje. In totaal worden er tien Utrechtse wijken bezocht. Twee dagen lang zijn er activiteiten voor mensen van alle leeftijden. Van beginnende fietser tot ervaren wielrenner. De Fietshub is een tijdelijk fietsdorp op een centrale plek in de wijk om mensen, organisaties en activiteiten samen te brengen.

Ditzelfde concept wordt uitgevoerd in een eendaagse variant in een aantal doorkomstgemeenten in de Provincie Utrecht.

De afsluiting van de Vuelta Fietshubs vindt plaats in het weekend van de Vueltastart in augustus op locatie van de start van de ploegentijdrit (vrijdag 14 augustus) en de finish van de eerste etappe (zaterdag 15 augustus).

Programma Fietshubs

Het programma op de vrijdagen richt zich in de basis op scholen met fietsclinics en een educatief programma. ’s Middags is de Fietshub open voor de hele wijk. De vrijdagavond staat in het teken van culturele activiteiten. Op de zaterdagen is de hub het centrum van een feest voor de hele wijk. Iedereen kan langskomen voor clinics, fietstochten, fietsreparaties maar ook niet-sport gerelateerde activiteiten en natuurlijk lekker eten en drinken.

Programma voor basisscholen op vrijdag

 • clinic op pump-track en wedstrijden (battles)
 • virtual bikes
 • behendigheidsparcours
 • persconferentie van topsporter in samenwerking met een mediapartner
 • culturele/creatieve activiteit (bijvoorbeeld spandoeken maken)
 • straattheater van de Bike Brothers

Voor het voortgezet onderwijs wordt er een programma georganiseerd gerelateerd aan fietsen en Vuelta. Profploeg Jumbo Visma zal hierbij aanwezig zijn. Dit programma vindt plaats op drie of vier centrale locaties in de stad en waar mogelijk op locatie van of in de buurt van de Vuelta Fietshub. Er wordt nog een aangepast programma uitgewerkt in de vorm van clinics op en rond de scholen.

Programma voor volwassenen op vrijdagavond en zaterdag

 • cultureel programma op vrijdagavond (met o.a. wielercafé’s)
 • trainingsritten voor wielrenners
 • fietslessen voor volwassenen
 • fietstochten
 • fietslessen en advies voor ouderen met e-bikes
 • activiteiten op het gebied van gezondheid en vitaliteit (beweegadviezen, gezondheidschecks etc.)
 • buurtmaaltijden

Op zaterdag is er een doorlopend aanbod op en rond de pump-track (open inloop) voor alle kinderen en jongeren in de wijk.

Extra aandacht voor aangepast sporten

De Vuelta Fietshubs zijn op beide dagen toegankelijk voor alle Utrechtse inwoners. In het scholenprogramma worden alle scholen, inclusief de speciaal onderwijsscholen, betrokken. De samenwerking wordt gezocht met lokale initiatieven voor o.a. kwetsbare jongeren en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Extra aandacht is er voor aangepast sporten. Hiervoor er is een samenwerking met Fonds Gehandicaptensport, het speciaal onderwijs en het Sport op Maat-netwerk (aanbieders op het gebied van sport voor mensen met een beperking) in Utrecht.

Wielerverenigingen worden uitgenodigd om hun activiteiten te organiseren op locatie van de Vuelta Fietshubs. Verenigingen adopteren een Vuelta Fietshub en koppelen hier hun activiteiten aan. Op dit moment zijn er al twee Vuelta Fietshubs geadopteerd door de verenigingen CS030 en De Domrenner.

Vaste partners die wekelijks in iedere hub terugkomen: ZIMIHC, Cycling4Climate, RTV Utrecht, Ik Fiets!