De Ronde van Utrecht

De Ronde van Utrecht 2020 (AFGELAST)

De Ronde van Utrecht, een wielerfestival met wedstrijden, toertocht én dit jaar ook met een gravelride, het NK Paracycling en Spaans diner! Op zaterdag 20 juni 2020 start De Ronde van Utrecht in de avond met het open Utrechts kampioenschap voor mannen en vrouwen (ook wel Funklasse genoemd). Het wedstrijdparcours is anders dan afgelopen jaar; een ronde om het Wilhelminapark. Rondom het park komt een sfeervol Spaans ingericht festival waar men sangria, Spaanse wijnen en bieren kan drinken én Spaanse tapas kan eten. Uiteraard met fraai uitzicht op het wielerparcours.

Verbinding met bewoners en ondernemers

In 2019 is er gestart met de zogenaamde Malieritten. Met deze laagdrempelige kennismakings- en netwerkritten in de maanden voorafgaand aan De Ronde van Utrecht betrekt WPU de ondernemers en in 2020 ook de bewoners bij haar activiteiten. In dit speciale Vuelta-jaar wordt een aantal van deze Malieritten georganiseerd als opwarmer naar De Ronde van Utrecht.

Geschiedenis

Vanwege de Grand Départ in 2015 werd de Stichting ‘Ronde van de Maliebaan’ nieuw leven ingeblazen. Deze stichting vertegenwoordigde een ouder samenwerkingsverband met vier aangesloten wielerverenigingen. Onder deze stichting werd in 2015 het Utrechts Wielerweekend, een Paracycling weekend en een Utrechts Kampioenschap Tijdrijden georganiseerd. Na dat jaar werd een aantal activiteiten gecontinueerd tot en met 2018.

Onder de huidige naam Wielerplatform Utrecht (WPU) werd in 2019 voor het eerst De Ronde van Utrecht georganiseerd: een combinatie van wielerwedstrijden, een toertocht en een wielerfestival. Het evenement blijkt groeipotentie te hebben. Met de groei van het evenement is ook het bereik vergroot. Waar tot 2018 deelnemers vooral uit Utrecht stad en directe omgeving kwamen komen deelnemers nu van verder, met name deelnemers aan de toertocht. Met de gravelride en vooral ook het Nederlands Kampioenschap Paracycling is het zeker dat het bereik verder toeneemt en aan landelijke bekendheid wint.

De Ronde van Utrecht is de ‘levende legacy’ van de onvergetelijke Utrechtse Tourstart in 2015. In 2020 zal de start van de Vuelta in Utrecht het WPU, haar activiteiten en haar netwerk een nieuwe impuls geven met De Ronde van Utrecht hierin als exponent, samen met de Vuelta Fietshubs die WPU met SportUtrecht ontwikkeld heeft.

Samenwerkingspartners

WPU continueert in 2020 de samenwerking met de onderstaande partners en verbindt zich met een aantal nieuwe partners:

 • De 11 Utrechtse wielerverenigingen en clubs georganiseerd in Wielerplatform Utrecht
 • Fonds Gehandicaptensport (NK Paracycling én officieel goed doel van La Vuelta Holanda)
 • Ondernemersfonds Het Fluwelen Handvat
 • KNWU (NK Paracycling & Dikkebandenrace)
 • Gemeente Utrecht
 • Team Jumbo Visma
 • Bon Courage Events
 • Central Events
 • KF Heinfonds
 • SportUtrecht (Vuelta Fietshubs)
 • Utrecht Marketing