Wielerplatform Utrecht (WPU) vertegenwoordigt twaalf wielerverenigingen in Utrecht: U.W.&T.C. de Volharding, WV het Stadion, USWV De Domrenner (studenten), Lombok Peppers, RTC Domstad, Fietsclub Ledig Erf, CTC Fietsen, Vrouwenwielrennen Utrecht, CS030, Fietsclub Maximus Stampers, WC Domkop en Fietsclub Tuindorp Stoempers. WPU organiseert wedstrijden, toertochten en wielercafés en streeft naar een breed, verenigingsoverstijgend aanbod voor zowel toer- als wedstrijdfietsers, jong en oud, met en zonder beperking.
WPU heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot spreekbuis over thema's als wieleraccommodatie en fietsveiligheid richting Gemeente Utrecht, Provincie Utrecht en overige stakeholders in het (Utrechtse) wielrennen. Hierin werkt WPU nauw samen met Sport Utrecht.
Geschiedenis
Tussen 2003 en 2010 organiseerde Stichting de Ronde van de Maliebaan een jaarlijkse wielerwedstrijd voor amateurs. De verschillende wielerverenigingen van Utrecht maakten deel uit van de stichting. Vanaf 2010 was de Ronde van de Maliebaan financieel en organisatorisch echter niet meer haalbaar, waardoor een slapende stichting ontstond.
Grand Depart naar Utrecht
Toen bekend werd dat de Tour naar Utrecht zou komen stond vanaf het begin vast dat het Grand Départ niet voorbij kon gaan zonder daar lokale sportieve activiteiten aan te verbinden. En zo geschiedde. In nauw overleg met 5 Utrechtse wielerorganisaties en VSU zijn deze plannen uitgewerkt. Daarna hebben gesprekken plaats gevonden met de stichting Ronde van de Maliebaan, waarna de Stichting nieuw leven werd ingeblazen.

De plannen die in aanloop naar het Grand Départ ontstonden sloten naadloos aan bij de oorspronkelijke doelstellingen van de stichting Ronde van de Maliebaan. Daardoor was de stichting bereid om haar organisatie hiervoor beschikbaar te stellen. Vanuit de betrokken organisaties zijn daarop nieuwe bestuursleden aangetreden, die de verdere uitvoering van de plannen op zich hebben genomen. Concreet ging het om twee grote wieleractiviteiten: een Utrechts Tijdritkampioenschap (UKT) op Het Lint (31 mei 2015) en een Utrechts Wielerweekend (UWW) bij het Wilhelminapark en de Maliebaan (13 en 14 juni 2015). Uitgangspunt was dat dit een jaarlijks terugkerende Utrechtse wielerevenementen zou worden, zodat een structurele legacy van het Grand Départ ontstaat. Naast het UKT en het UWW promootte de stichting het Utrechts wielrennen via de campagne ‘Ga Toch Fietsen!’. Met deze campagne werden mensen in Utrecht gestimuleerd te gaan wielrennen in georganiseerd verband.

2016
Omdat goede dingen om continuering vragen, werd in 2016 vervolg gegeven aan de bestaande samenwerking door de Utrechtse wielerverenigingen. Utrecht wordt wederom voorzien van schitterende wielerwedstrijden voor jong en oud midden in de stad. Bovendien sloten CTC Fietsen en RTC Domstad zich aan bij het samenwerkingsverband. De Stichting Ronde van de Maliebaan dekte hiermee als platform de hele wielersport in Utrecht! Ook de gemeente Utrecht en de VSU waren wederom van de partij om bij te dragen aan de invulling van belangrijke randvoorwaarden.
Wielerplatform Utrecht
De Stichting Ronde van de Maliebaan kreeg steeds meer een verbindende rol tussen de wielerverenigingen. Daarnaast was het aanbod gegroeid van de Ronde van de Maliebaan naar een breed scala aan wedstrijden en toertochten. Hierdoor dekte de naam Stichting Ronde van de Maliebaan niet langer de lading en werd gekozen voor een nieuwe naam: Wielerplatform Utrecht. Vanaf 2018 worden de evenementen georganiseerd onder de nieuwe naam.