Visiedocument ‘Ruim baan voor de Utrechtse wielersport’ aangeboden aan Wethouder Sport, Maarten van Ooijen

Vandaag heeft Wielerplatform Utrecht (WPU) als vertegenwoordiger van de elf Utrechtse wielerverenigingen en clubs haar visie op wielersport accommodaties in Utrecht stad en omgeving aangeboden aan de wethouder Sport Maarten van Ooijen.

Met de visie schetst WPU haar beeld van de ultieme ‘legacy’ van de ‘Utrechtse triple’ van de Ronde van Italië in 2010, de Ronde van Frankrijk in 2015 en straks naar verwachting de Ronde van Spanje in 2022. De visie is opgesteld met ondersteuning van SportUtrecht en door de accommodatiecommissie van WPU op 11 juni gepresenteerd aan een selectie van beleidsambtenaren.

Ongeveer de helft van de Utrechtse wieler- en skeelerverenigingen traint op het parcours van De Nedereindse Berg (NEB). Om activiteiten (trainingen en wedstrijden) voor al deze verenigingen mogelijk te blijven maken, is er naast de NEB een nieuwe locatie nodig.

Met deze visie wil de sector wielrennen bouwen aan concrete locaties waarbij samenhang, goede bereikbaarheid en mogelijkheden voor alle verschillende fietsdisciplines die er zijn meewegen. Zo wordt er toegewerkt naar een project in de zoekgebieden van Rijnenburg (samen met de roeibaan), De uithof (Olympos) en de Laagravense plas (N409). Net als de NEB, moet de accommodatie ruimte bieden aan verschillende wielerdisciplines waaronder BMX maar ook andere sporten zoals skeeleren. Insteek is om de locatie ook openbaar te gebruiken op het moment de sportverenigingen er niet trainen. Dit biedt kansen voor bijvoorbeeld een fietsschool, fietsexamen voor kinderen of het testen van een e-bike door ouderen.

Het volledige document is hier te lezen.