Nieuws

Utrechtse Wielerevenementen in 2018

Twee weekenden vol wielerevenementen in en om Utrecht. Wedstrijden voor verschillende niveaus en categorieën en toertochten voor recreanten, bedrijventeams en gezinnen. Op zondag 27 mei wordt de Classico Giro Utrecht voor de achtste maal georganiseerd in combinatie met een tijdrit en activiteiten voor jeugd.  Deze evenementen starten op het Utrecht Science Park. Op 30 juni en 1 juli 2018 vindt een breed wielerfestival plaats op en rond de Maliebaan, het Wilhelminapark en de Jaarbeurs Utrecht met wedstrijden voor tal van categorieën én met de populaire toertocht Tour d’Utrecht die al weer aan zijn vierde editie toe is.

Het programma dat voor 2018 is neergezet wordt georganiseerd door Wielerplatform Utrecht (tot voor kort bekend als Stichting Ronde van de Maliebaan) en is een unieke combinatie voor wedstrijdrenners en recreatieve fietsers.  De Classico Giro Utrecht op zondag 27 mei is inmiddels uitgegroeid tot inderdaad een klassieker die ieder jaar weer tal van liefhebbers trekt. Het parcours in 2018 voert als vanouds oostwaarts met de Heuvelrug en de Lekdijk als vaste ijkpunten. De organisatie onderzoekt of het mogelijk is om een competitie element in te bouwen in de komende editie; een wens die onder meerdere deelnemers leeft. De pelotonstocht blijft vanzelfsprekend onderdeel van het programma. Op de start- en finishlocatie wordt een aanvullend programma georganiseerd voor jeugd en wedstrijdrenners in de vorm van een tijdrit over een afgesloten parcours.

Op zaterdag 30 juni vindt de Ronde van het Wilhelminapark plaats. Dit is een ronde met wedstrijden voor studenten, wielrenners met een beperking en voor de jeugd. Op zondag 1 juli vindt zowel de wedstrijd de Ronde van de Maliebaan plaatst als de toertocht Tour d’Utrecht. De toerfietsers fietsen ’s ochtends voor het tweede jaar op rij onder de Domtoren door en passeren vervolgens de Maliebaan waarna zij in gesloten peloton de stad verlaten. Ze vervolgen de toertocht richting het Groene Hart. Vanaf het middaguur is de Maliebaan toneel voor de wedstrijdrenners die net als in 2017 zullen strijden om het Kampioenschap van Utrecht.

Beide weekends worden voorafgegaan door een Utrechts Wielercafé bij CycleWorks. In de populaire ‘cafe’s’ komen bekende en minder bekende gasten aan het woord over literatuur, voeding, techniek en muziek; een goede manier om in de juiste fietsstemming te komen.

Wielerplatform Utrecht vertegenwoordigt negen wielerverenigingen en fietsclubs in Utrecht. Afgelopen jaren organiseerde Wielerplatform Utrecht  de wedstrijden en de toertochten in drie verschillende weekenden. Door de evenementen nog meer samen te brengen hoopt de organisatie duurzame evenementen neer te zetten voor een grote groep wielerliefhebbers. De naam van de stichting werd kort geleden tijdens een bijeenkomst voor alle betrokken voorzitters van de verenigingen en clubs gewijzigd van Stichting Ronde van de Maliebaan in Wielerplatform Utrecht. Met deze naam denkt het samenwerkingsverband, waar ook de Vereniging Sport Utrecht (VSU) deel van uitmaakt, nóg meer te kunnen betekenen voor wielrenners en toerfietsers.

Met het vooruitzicht van een Vuelta-start in Utrecht in 2020 meent voorzitter Laurens Hitman dat het samenvoegen van de evenementen een belangrijke stap is voor wielrennend Utrecht: ‘Wielrennen is het visitekaartje voor fietsstad Utrecht. Grote evenementen zoals de Giro d’Italia, de Tour de France en de Vuelta a Espagna zijn bijzondere highlights die de hele stad mobiliseren. Deze evenementen staan echter niet op zich. De jaarlijkse herhaling van evenementen is van groot belang om wielrenners en toerfietsers uit Utrecht en omgeving te bedienen, organisatietalent te creëren én draagvlak te behouden bij partners en sponsoren.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *