Nieuws

Utrecht fietst voor de Dom op zaterdagavond 26 oktober

De iconische Domtoren van Utrecht staat in de steigers voor een ingrijpende restauratie. Daarvoor is veel geld nodig en daarom stappen inwoners van Utrecht op zaterdagavond 26 oktober op de fiets. Met hun deelname aan één van de georganiseerde fietstochten dragen ze bij aan de restauratie en verlichting van de Dom.

Nachtrit Dom tot Dom

Voor wielrenners is er een nachtelijke wielertocht die start en finisht bij de Dom. In een peloton van goed verlichte racefietsen rijden de geoefende fietsers de stad uit richting de Utrechtse Heuvelrug. De avontuurlijke tocht gaat door donkere bossen en over stille landelijke wegen en is ongeveer 70 kilometer lang. De deelnemers zorgen voor een stevige lichtbundel vanaf de fiets om de weg zichtbaar te maken en veiligheid te garanderen. De wielrenners dragen met hun deelname bij aan de restauratie en verlichting van de Domtoren, hét icoon van Utrecht.

Lichtjesparade te fiets

Families, buurtgenoten, scholieren, studenten en vrienden worden uitgedaagd om hun fiets en zichzelf uitbundig te versieren met lampjes en aan te sluiten bij de vrolijke parade. De Lichtjesparade voert langs de mooiste singels en straatjes van Utrecht en brengt een feest van verlichting met zich mee. De tocht start om 18.30 bij de Dom als het donker begint te worden in de stad. Na anderhalf uur is de parade terug op het Domplein en worden gezamenlijk de lichten gedoofd in het kader van de Nacht van de Nacht . Dit landelijke initiatief wil mensen bewust maken van het gebruik van licht en wil duurzame verlichting van gebouwen en spaarzaam gebruik van reclameverlichting stimuleren.

Fietsfestival Domplein

De start en finish van de Nachtrit en de Lichtjesparade vindt plaats op een sfeervol ingericht Domplein. Hier worden verschillende activiteiten georganiseerd. Ook mensen die niet aan de fietsactiviteiten deelnemen, kunnen onder het genot van een drankje en muziek aansluiten bij de gezelligheid. Om 20.00 uur gaat het licht in de Domtoren uit en doven ook de lichten van het Fietsfestival. Gezamenlijk worden de kaarsen aangestoken. Het Fietsfestival Domplein wordt afgesloten met een groot aantal acties die bewust gebruik van buitenverlichting stimuleren.

Stichting Utrechts EigenDom

De eerste editie van het Fietsfestival Domplein wordt georganiseerd door Bon Courage Events in samenwerking met Stichting Utrechts EigenDom. Deze stichting heeft zich ten doel gesteld om met particuliere middelen bij te dragen aan de restauratie van de Dom. Als eerste prioriteit heeft de stichting gekozen om de Domtoren na de restauratie te voorzien van een prachtige en creatieve aanlichting, zodat de schoonheid van de toren tot in lengte van jaren nóg beter tot zijn recht komt. Een deel van het inschrijfgeld komt ten goede aan de Stichting Utrechts EigenDom en dus aan de restauratie van de Dom.

Sponsor de Dom

Het Fietsfestival Domplein is één van de jaarlijks terugkerende activiteiten waarbij alle bewoners van Utrecht betrokken worden. Ook bedrijven kunnen zich aansluiten bij het Fietsfestival en krijgen als sponsor een op maat samengesteld pakket aangeboden. Ga naar onzeeigendom voor meer informatie of neem contact op met de organisatie via fietsen@onzeeigendom.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *