Nieuws

De Ronde van Utrecht, succesvolle combinatie van wedstrijden en toertocht

Mooie koersen met spectaculaire ontknopingen, toertochtdeelnemers die genieten van de Utrechtse omgeving én gezelligheid aan de historische Maliebaan. De eerste editie van De Ronde van Utrecht met een combinatie van de bekende wedstrijden en nu voor het eerst ook een toertocht mag succesvol genoemd worden!

“Doorrijden in lekker tempo”

Al vroeg in de ochtend verschijnen de eerste deelnemers van de toertocht. Naast de voorinschrijvers zijn er nog een behoorlijk aantal daginschrijvers die De Ronde van Utrecht graag willen rijden. Een aantal van hen drinkt eerst een kopje koffie op het Malieblad voordat ze op pad gaan. Zo rond het middaguur komen de eerste snelle fietsers al weer terug.  Zij kunnen uitrusten op het festivalterrein in de schaduw en kijken naar de wedstrijden. De indrukken van de toertocht zijn positief. Debby: “Snelle inschrijving, duidelijke pijlen, doorrijden in lekker tempo. Goede revitalisering en de koek was erg lekker. Leuk en goed!” Beide tochten (35km en 105km) worden ook als mooie routes ervaren. Martina: “Verrast door gekke nieuwe weggetjes om vervolgens weer te denken, oh ja híer ben ik! Elke keer als ik dacht dat ik er bijna was, kwam er nog een lusje bij.” De sfeer op het festival oogt gemoedelijk met fijne muziek van de DJ die door de luidsprekers klinkt, afgewisseld door de speaker die live verslag doet van de wedstrijden.

“Snelle bochten en een brede sprintstrook”

Inmiddels zijn ook de wedstrijden van start gegaan. De jongste deelnemers strijden tegen elkaar tijdens de Dikke Banden Race op hun eigen stadsfiets. Bij de sportklasse (met een groot deelnemersveld) is het Ossip van de Vegte die als eerste over de streep komt. Vervolgens komen de handbikers in actie met onder meer topfavorieten Tim de Vries bij de mannen en Laura de Vaan bij de vrouwen. Zij doen wat er van hen verwacht wordt: winnen! Marije Meijering pakt de overwinning bij de vrouwen elite/amateurs/beloften en junioren. Elias de Bruijne houdt het lang spannend bij de amateurwedstrijd voor mannen. Na een mooi gevecht in de laatste ronde met de Fransman Timothé Ceresa wordt hij voor de derde keer Kampioen van Utrecht. Mark Stouten wint het Open Kampioenschap voor liefhebbers bij de mannen en bij de vrouwen in dezelfde klasse is Wies de Jong het sterkst.
Tijdens de laatste wedstrijd komen de studenten mannen in actie. Vanwege een valpartij wordt de koers tijdelijk geneutraliseerd. Het is Harmen Baas die uiteindelijk de winst pakt.

Het wedstrijdparcours is dit jaar anders dan in eerdere jaren. De ronde van ruim een kilometer start op de Maliebaan. Daar rijden de deelnemers met de klok mee via de Maliesingel en Nachtegaalstraat weer terug over de Maliebaan. Men is na afloop enthousiast. Jelmer: “Een bijzonder snel rondje over de historische wegen van Utrecht. Snelle bochten en een brede sprintstrook maken het spectaculair om hier te rijden.” Elias: “Gaaf om te koersen in hartje stad. Het festivalterrein aan het parcours zorgt voor sfeer. Mooi epicentrum van dé Utrechtse wielerdag van het jaar!”

Wielerbeleving

Het kleinschalige festival direct aan het parcours zorgt voor een echte wielerbeleving. De toertochtdeelnemers die na hun tocht bijkomen met wat eten en een drankje, de wedstrijdrijders die na de koers met hun ploeggenoten evalueren, toeschouwers en voorbijgangers. Ze zitten allemaal bij elkaar en genieten van het schitterende weer en alle mooie dingen die De Ronde van Utrecht te bieden heeft. De foodtrucks en stands zorgen met hun vrolijke kleuren voor sfeer en geven het terrein een gezellige uitstraling. De BMX-experience en het springkussen zorgen bij de kinderen voor vermaak. Het is een prachtige en vooral geslaagde dag. Dat er een vervolg wordt gegeven aan wielerfestival De Ronde van Utrecht mag duidelijk zijn. Inmiddels denken we alweer hard na over de volgende editie. Één ding is zeker, de basis voor een evenement dat we graag willen herhalen is definitief gelegd!

Wielerplatform Utrecht bedankt alle partners en sponsors die hebben bij gedragen aan deze mooie dag. Zonder jullie is er geen Ronde van Utrecht!

foto’s: Roy Wolters, Bas de Meijer, Bart Achterhof, Duane van der Geld

Na afloop ontvingen wij meerdere berichten van toertochtdeelnemers die tijdens de route te maken kregen met de haren van de processierups. We hopen dat, ondanks de vervelende gevolgen hiervan, deze mensen toch genoten hebben van hun tocht. In een volgende editie zullen we deelnemers vooraf beter te informeren over mogelijke bijzondere omstandigheden zoals nu het geval was met de eikenprocessierups.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *