Pilot Bliksemsnelle Baan van start

Sinds 26 oktober kan de Bliksemsnelle Baan, een blauwe inhaalbaan op het fietspad langs de N225 tussen Doorn en Leersum, getest worden. Deze inhaalbaan is een pilot op het fietspad van de toekomst, waarmee de Provincie Utrecht het gesprek wil aangaan over mogelijke oplossingen voor de steeds drukker wordende fietspaden met grotere snelheidsverschillen tussen fietsers onderling.

Om innovatieve ideeën op te halen over de toekomst van het fietspad én om met de regio in gesprek te gaan, schreef de Provincie Utrecht eind 2019 de prijsvraag ‘Het Fietspad van de Toekomst’ uit. Met deze prijsvraag werden zowel bedrijven als particulieren opgeroepen om vernieuwende ideeën te bedenken die het fietsen aantrekkelijker maken. De winnende ideeën zouden worden uitgetest op het fietspad langs de N225 tussen Doorn en Leersum.

De Bliksemsnelle Baan wordt gedurende vier weken getest. Heb je al gebruik gemaakt van het fietspad dan kan je via  www.fietspadvdtoekomst.nl je mening geven. Op basis van de resultaten uit de enquête, en een analyse hoe de baan wordt gebruikt, brengt Infrabedrijf KWS, één van de pilotwinnaars, een advies uit of een inhaalbaan potentie heeft om toe te passen op toekomstige of bestaande fietspaden.

Infrabedrijf KWS bedacht een oplossing om met minimale ingrepen de verschillende snelheden van de rustige fietser, de e-bikes en de speed pedelecs op het fietspad beter te faciliteren. Met een Bliksemsnelle Baan op het fietspad haalt de snelle fietser de langzamere fietser makkelijker en veiliger in.