Nieuws

Nieuws update najaar 2019

Na een prachtige zomer vol fietsactiviteiten heeft de herfst inmiddels zijn intrede gedaan. Hét moment waarop fietsers keuzes maken over hoe zij de winter sportief gezien gaan doorbrengen. Maar zeker ook een moment om alvast vooruit te kijken naar het komend jaar waarin tal van activiteiten rondom de Vuelta en Utrecht op het programma staan. Hierbij een update van Wielerplatform Utrecht (WPU). Graag laten we zien wat er zoal speelt en willen we jullie meenemen in het verenigingsoverstijgende wielergebeuren in en om Utrecht.

Terugblik Ronde van Utrecht

Met mooie koersen en bijna 300 deelnemers aan de toertocht was de eerste editie van De Ronde van Utrecht succesvol! Zowel bij de verschillende wedstrijdklassen als bij de toertocht hebben we de shirts van veel Utrechtse wielerverenigingen en clubs voorbij zien komen. Het speciaal voor De Ronde van Utrecht ontworpen shirt was onder de toerfietsers al snel een must-have. Het wedstrijdparcours was dit jaar anders dan in voorgaande jaren. De ronde van ruim een kilometer startte op de Maliebaan en via de Maliesingel reden de deelnemers met de klok mee richting Nachtegaalstraat weer terug over de Maliebaan. Het kleinschalige festival direct aan het parcours was een goede keuze. Toertochtdeelnemers, wedstrijdrijders, toeschouwers en voorbijgangers zaten bij elkaar en genoten van het mooie weer en de wedstrijden. Inmiddels wordt er weer hard gewerkt een de volgende editie waarvan de datum inmiddels vast staat: zondag 21 juni.

Wieleraccommodatie

Dit jaar is er vanuit WPU, SportUtrecht (SU) en de Utrechtse verenigingen een accommodatiecommissie opgericht. De aanleiding hiervoor is een concrete vraag vanuit de gemeente Utrecht over hoe de toekomstige Utrechtse wieleraccommodatie er uit zou moeten zien. De commissie is bezig met een overkoepelend plan te maken. In dit plan wordt gekeken naar het sportieve fietsen in de breedste zin van het woord: urban-sports, wielrennen, mountainbiken. Alles moet uiteindelijk een plek krijgen of houden in het spectrum dat wielrennen heet. De wieleraccommodatie commissie buigt zicht over vraagstukken als: kan de in verval geraakte BMX-baan bijvoorbeeld op korte termijn worden omgebouwd tot een vette pumptrack waar jeugd kan kennismaken met de sport? Kan de bereikbaarheid van de mooie Nedereindseberg worden verbeterd voor inwoners van Utrecht? En is er misschien dicht tegen de stad ruimte om een nieuw trainingsparcours te realiseren?  Volg onze socials, we houden jullie op de hoogte!

La Vuelta Holanda – Utrechtse Fietshubs

Nog een klein jaar, en dan razen de profs door Utrecht in een vast en zeker spectaculaire ploegentijdrit. Ook de ploegenpresentatie is in ons eigen Utrecht én we hosten de finish van de eerste rit in lijn die start in Den Bosch. Dat wordt weer een mooi fietsfeest! Vanaf 29 april 2020 begint het ‘opwarmen’ in eenzelfde vorm zoals we dat deden in 2015. Dit biedt alle kans om Utrecht te laten kennismaken met onze mooie sport en te laten zien dat de fiets een oplossing kan zijn voor veel huidige problemen: files, gezondheid en het milieu.

SU en WPU hebben gezamenlijk de Fietshub ontwikkeld; een rondreizend fietsdorp dat alle Utrechtse wijken vanaf 29 april 2020 aandoet en globaal de route van de ploegentijdrit volgt. De Fietshub is een paraplu waaronder tal van activiteiten, vanuit de stad en vanuit de wijk, kunnen worden opgehangen. De vrijdag staat in het teken van educatie (scholen worden betrokken), ’s avonds is er ruimte voor cultureel aanbod; een wielercafé, een optreden of voorstelling. Zaterdag is er vooral ruimte voor het plezier in fietsen en kan de lokale wielervereniging een bijdrage leveren met allerlei (race)fiets gerelateerde activiteiten.

Maar er is meer! Wij ontmoeten graag iedereen die goede ideeën heeft over passende activiteiten in aanloop naar de Vuelta. Op maandagavond 14 oktober is er bij SportUtrecht (locatie stadion Galgenwaard) een brainstorm-sessie. Zin om mee te denken en te doen? Meld je via de mail.

Vacatures

Al sinds 2015 ontwikkelt WPU zich in rap tempo. Naast de gave kleine en grote evenementen die we organiseren is WPU inmiddels ook gesprekspartner geworden voor de gemeente Utrecht, de provincie Utrecht, het Business Peloton Utrecht en tal van partijen die actief zijn in het fietsen. We zijn (dus) altijd op zoek naar mensen die hieraan een bijdrage willen leveren. Je hoeft niet per se lid te zijn van een vereniging of club om mee te doen!

Concreet zoeken we nu versterking voor de communicatiecommissie en dan met name iemand die volledig thuis is in de wereld van Insta, Twitter en Facebook. Zie vacature.

Ook zoeken we iemand die sterk is in het betrekken van partners en sponsoren bij onze evenementen en de contacten die inmiddels opgebouwd zijn in de toekomst kan behartigen. Zie vacature.

Maar ook wanneer je wil meehelpen in de nog op te richten Vuelta-commissie, wil bijdragen aan de volgende editie van De Ronde van Utrecht of andere kansen ziet: mail vooral!

Wielercafé

Tenslotte nog een reminder. Vrijdag 4 oktober staat het volgende wielercafé bij CycleWorks weer gepland. Op het programma deze keer (wieler)journalist Bart Jungmann (De Volkskrant) en multi-

kunstenaar Kees Wennekendonk. Ook is er weer een open podium voor cafébezoekers om je mooiste fietsavontuur van 2019 te delen met onze gasten. Aanmelden doe je hier: aanmeldformulier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *