Fietsen Maken Utrecht

Op 15 september kwam het boek ‘Fietsen Maken Utrecht’ uit van Laurens Hitman (voorzitter Wielerplatform Utrecht) en Kaspar Hanenbergh. Als rode draad lopen de routes van de Utrechtse grote rondes door het boek en komen fietsdeskundigen aan het woord.

Het boek beschrijft onder meer het ontstaan van Utrecht als fietsstad en de ontwikkelingen die daaruit voortkomen. De Tourstart in 2015 heeft ertoe bijgedragen dat verschillende netwerken en projecten rondom het fietsen zijn ontstaan. Wielerplatform Utrecht is er daar één van. Herhaling van de start van grote wielerrondes is belangrijk voor Utrecht stad en regio. Kleine en grote evenementen zoals wielerfestival De Ronde van Utrecht en de toertochten Tour d’Utrecht en de Classico Giro Utrecht zijn hieruit voortgekomen.

Dat Utrecht historie heeft met fietsen is duidelijk. De focus ligt op de toekomst: regio Utrecht is koploper als het gaat om het uitrollen van een regionaal fietsnetwerk met daaruit voortkomend meer veiligheid. Hitman: “Met Fietsen Maken Utrecht laten we zien dat stad en provincie vooroplopen als het gaat om ontwikkelingen rond de fiets. Utrecht kan die rol als proeftuin voor Nederland en de wereld in de toekomst nóg meer pakken. En laten we de lat sportief ook hoog blijven leggen. Na de Vuelta, hopelijk in 2022, straks het WK op de heuvelrug in 2025!”