Nieuws

Eerste Fietsburgemeester van Utrecht, Jelle Bakker

Burgemeester Sharon Dijksma heeft gisteren de eerste Fietsburgemeester van Utrecht beëdigd. Jelle Bakker gaat zich de komende twee jaar inzetten om van Utrecht een nog betere, veiligere en inclusievere fietsstad te maken.

Hij wil niets liever dan nóg meer inwoners van Utrecht op de fiets te krijgen. Dat sluit aan bij het motto van BYCS, de organisatie achter het internationale netwerk van Fietsburgemeesters, die voor Jelle koos vanwege de filosofie dat je met de fiets bijdraagt aan een beter en gezonder stedelijk leven. Jelle heeft momenteel zes collega’s in Nederland, waaronder ook een Junior Fietsburgemeester, de 17-jarige Lucas Boer uit Amsterdam. Wereldwijd zijn er inmiddels 126 ‘Bicycle Mayors’ in 35 landen.

Utrecht Fietsstad

In Utrecht is de fiets het voornaamste vervoermiddel en draagt bij aan een gezond stedelijk leven voor haar inwoners. De stad werd in 2019 door het World Economic Forum verkozen tot beste fietsstad van de wereld. Met de grootste fietsenstalling ter wereld, de Dafne Schippersbrug en een groeiend aantal fietsstraten timmert Utrecht fors aan de weg. Het drukste fietspad ter wereld ligt in de stad. Ook met het hosten van grote rondes als de Giro (2010), de Tour (2015) en de Vuelta (2022) laat Utrecht in binnen- en buitenland zien dat de fiets op één staat.

Meer aandacht voor kwetsbare doelgroepen

In Utrecht pakt 60% van de inwoners de fiets voor korte reisafstanden. De toenemende drukte op de fietspaden heeft ook een keerzijde. Niet iedereen voelt zich meer even veilig in het verkeer. Kinderen, ouderen en inwoners met een fysieke of mentale beperking, vluchtelingen en nieuwe Utrechters hebben extra ondersteuning nodig om zich vrij en veilig te bewegen in het fietsverkeer. Juist voor deze doelgroepen wil Fietsburgemeester Jelle Bakker zich sterk maken, samen met partners in de stad. ‘Fietsen biedt ongelofelijk veel voordelen, zowel voor de gezondheid, voor het milieu als voor de bereikbaarheid van de stad en de ruimte hier omheen. Hoe meer mensen op de fiets stappen en blijven fietsen, hoe beter’, aldus de Fietsburgemeester.

Foto: Han Ernest