Eerste Advies uitgereikt door de Provinciale Adviesraad Snelfietsroutes

Wielerplatform Utrecht (WPU) is een van de organisaties vertegenwoordigd in de Provinciale Adviesraad Snelfietsroutes. Een jaar geleden werd deze Adviesraad opgericht om de Provincie Utrecht te adviseren bij het realiseren van zeven snelfietsroutes.

WPU zet zich hierbij voornamelijk in voor de belangen van sportieve fietsers. De snelfietsroutes sluiten goed aan op de door wielrenners en toerfietsers veel gebruikte uitvalswegen vanuit de stad Utrecht. En waar mogelijk worden de snelfietsroutes zo ingericht dat ze op luwere momenten, zoals op zaterdag- en zondagochtenden, geschikt zijn om specifieke trainingen te geven door een strook extra breed asfalt op te nemen in het traject.
‘De snelfietsroutes zijn een veilige manier voor wielrenners en toerfietsers om hun trainingsgebied te bereiken. De Nedereindse Berg zal beter bereikbaar worden door de snelfietsroute zuidwaards een aftakking te geven richting deze trainingslocatie.’ Aldus voorzitter Laurens Hitman van Wielerplatform Utrecht.

Gedeputeerde Arne Schaddelee en WPU-voorzitter Laurens Hitman.

Op donderdag 23 januari werd het eerste advies uitgereikt aan Gedeputeerde Arne Schaddelee. Het advies heeft betrekking op het toestaan van speed pedelecs op de snelfietsroutes. Volgens de landelijke regelgeving zijn deze voertuigen niet toegestaan op het fietspad. De belangrijkste conclusie van het advies: de minimale breedte van het fietspad van de snelfietsroute is doorslaggevend in de afweging om speed pedelecs toe te staan. Op de trajecten die voldoen aan CROW-richtlijnen kunnen speed pedelecs worden toegestaan (enkele rijrichting 2,5 meter breed, dubbele rijrichting 4 meter breed). Wanneer de breedte onvoldoende is moet worden omgereden (met een maximum van 20% aan extra rij-afstand). Ook moet in deze specifieke gevallen een inspanning worden gedaan om wél te komen tot de gewenste breedte of een aanvaardbaar alternatief, aldus het advies.

Bij het advies omtrent speed pedelecs op de snelfietsroutes zijn de volgende organisaties betrokken: de Fietsersbond,de ANWB, VVN, de NMU, Goedopweg en Wielerplatform Utrecht. Het volledige advies is hier te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *