Nieuws

Aftrap eerste zeven snelfietsroutes regio Utrecht

Op 13 maart hebben bestuurders van de provincie Utrecht en de betrokken gemeenten Utrecht, De Bilt, Zeist, Soest en Amersfoort de formele aftrap gegeven voor de ontwikkeling van de eerste van in totaal zeven provinciale snelfietsroutes.

Snelfietsroutes

De eerste route loopt tussen Utrecht en Amersfoort en volgt voor een groot deel het traject van de spoorlijn tussen beide steden. Wat betekenen die snelfietsroutes voor toerfietsers en wielrenners? Want hoewel de naam impliceert dat men hier snel kan fietsen gaat het, zeker op doordeweekse dagen, vooral om dóórfietsen zonder al teveel barrières in de vorm van verkeerslichten en kruispunten.

De snelheid van de diverse gebruikers varieert. Een groepje scholieren fietst immers minder hard dan een forens op een e-bike! Een voorwaarde van de snelfietsroutes is dan ook dat het om brede stroken gaat (richtbreedte is 4,5 meter).

Toerfietsers en wielrenners

Wielerplatform Utrecht is lid van de recent ingestelde Provinciale Raad van Advies Snelfietsroutes en maakt zich in deze raad sterk voor de volgende punten:

  1. De snelfietsroutes zijn vooral een middel voor toerfietsers en wielrenners om van en naar hun trainingsgebied te komen (zoals bijvoorbeeld de Heuvelrug);
  2. Waar mogelijk worden de snelfietsroutes zo ingericht dat deze op luwere momenten, zoals op zaterdag- en zondagochtenden, geschikt zijn om specifieke trainingen te geven door hier een strook extra breed asfalt op te nemen in het traject;
  3. De snelfietsroutes sluiten goed aan op de door wielrenners en toerfietsers veel gebruikte uitvalswegen vanuit de stad Utrecht. Dit zijn globaal dezelfde routes die scholieren en forensen gebruiken;
  4. Vanuit Wielerplatform Utrecht en Sport Utrecht wordt op verzoek van de gemeente Utrecht gewerkt aan nieuwe wielerfaciliteiten voor de stad. Met de ontwikkeling een nieuw trainingsparcours wordt de druk op de direct omliggende wegen, dus ook op de snelfietsroutes, enigszins beperkt. Dit komt de veiligheid van wielrenners en toerfietsers die het parcours kunnen gebruiken ten goede.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *