Bestuur

Henri van der Vegt

Het fietsen zit in mijn genen. Mijn opa en oom waren fietsenmaker. Urenlang kon ik kijken naar de racefietsen, zelfs in de folders die ik meekreeg! Gazelles toen nog vooral volgens mij. Toch ben ik toen niet gaan fietsen realiseer ik me nu. Ik ging tennissen, ook leuk.

In Groningen (ik studeerde daar Sociale Geografie) zag ik tijdens een training eens wedstrijdroeiers tekeer gaan. Wat een conditie en kracht, dat wilde ik ook! Dus toen ik voor mijn studie naar Utrecht verhuisde (voor de studierichting Stadsgeografie die ik persé wilde doen), heb ik mij meteen aangemeld bij ORCA Roeien en heb daar de rest van mijn studietijd (tot 1988) gewedstrijdroeid.

En roeiers fietsen ook veel en toen ik met roeien moest stoppen (na mijn studie), kwam dat fietsen onvermijdelijk en eindelijk op de eerste plaats te staan.

Uiteraard kocht ik mijn eerste racefiets (Gazelle Champion Mondial) bij Jean Paul Dupree en ik heb daarna nooit meer wat anders gedaan. Begin jaren ’90 zelfs nog een paar jaar lid geweest van Het Stadion (ik herinner me bv. nog Marcel Slijpen, Jan Nieuwenhuizen, Rogier Wierkx) en weet nog goed hoe blij ik was toen ik voor het eerst een wedstrijd uitfietste. Heb dat helaas door mijn werk niet heel lang kunnen doen, maar vond het erg leuk om die gekte mee te maken.

Daarna werd het fietsen voor mij meer noodzakelijke (kan echt niet zonder!) en aangename fitnesstraining. Ging ook veel fietsen met vriendin (en vrouw nu) Marijke. Erg leuk om dat te kunnen delen.

Ja, en toen kwamen de kinderen en die gaan vóór alles. Zelfs ook vóór het fietsen! Ben daarnaast ook nog zelfstandig gebieds- en locatieontwikkelaar en dat is niet echt een relaxed bestaan. Het fietsen kwam dus jarenlang op een wat lager pitje te staan. Maar toen de kinderen wat ouder werden en meer hun eigen gang gingen, kon het fietsen voor mij weer wat hoger op de lijst. Ik werd lid van CTC Utrecht, ging ik daar in het bestuur (commissaris Trainingscommissie), heb ik immiddels een opleiding Wielertrainer 2 gedaan en ben ook in het bestuur van WPU gegaan.

Want het fietsen is voor mij zó belangrijk dat ik er ook op die manier wel mee bezig wil zijn. (Ben overigens ook voor het roeien nog actief met het zoeken naar nieuw roeiwater in Utrecht omdat het Merwedekanaal nu al te druk is voor wedstrijdroeiers.) Het was even zoeken naar mijn specifieke bijdrage binnen WPU, maar toen ik me realiseerde dat ik altijd nogal wedstrijdminded ben en hou van snelheid en macht op de fiets wist ik het: ik wil me binnen WPU graag richten op het tijdrijden – uiteraard ook omdat daar behoefte aan is – en ben momenteel met Freek van Aernsbergen (Domrenner), Chris Plenter (Ledig Erf) en Niek Fransen (Domrenner) bezig met het opzetten en organiseren de Nederlandse Studenten Kampioenschappen (NSK) Tijdrijden, Utrechts Kampioenschap Tijdrijden (UKT) en heel misschien ook een Team Time Trial (TTT) naar voorbeeld van de Good Cycling TTT in 2016. We gaan het zien dit jaar!