
Wielrennen is een groeiende sport in Nederland. Het aantal sportieve fietsers groeide landelijk van 815.000 in 2014 naar 849.000 in 2016 (NTFU-Wielersportmonitor). De wielerverenigingen en wielerclubs vertegenwoordigd in WPU tellen circa 2.500 leden. Het topje van de ijsberg, want in en om Utrecht zijn 76.000 mensen (was 65.000 in 2014) actief als sportieve fietser (NTFU-Wielersportmonitor). Het ledenaantal van de Utrechtse verenigingen laat gemiddeld gezien ook een stijgende lijn zien. Zo groeide de nieuwste vereniging in Utrecht, CS030, sinds de oprichting vijf jaar geleden in één beweging door naar 500 leden. Door de toertocht die vanaf 2019 onderdeel is van wielerfestival De Ronde van Utrecht, weet WPU naast de bij verenigingen en clubs aangesloten fietsers ook een deel van de ongebonden sportieve fietsers te bereiken.
In een stad en regio waar gezond stedelijk leven (healty urban living) voorop staat is het gebruik van de fiets hét middel om te komen tot een gezondere bevolking, meer sociale cohesie en een gezondere leefomgeving. De politieke focus ligt vaak op het utiliteitsgebruik: woon-werkverkeer, kinderen halen en brengen, schoolbezoek. De sportieve fietser is in Utrecht en omgeving echter een belangrijke speler geworden. De stelling van WPU is dan ook: zorg voor goede voorzieningen en voorwaarden voor de sportieve fietser. Deze grote groep fietsers is hét visitekaartje van de stad en regio. Regel het voor hen en samen met hén op een juiste wijze, en iedereen, ook de utiliteitsfietser, heeft hier baat bij.


Met de Giro d’Italia etappe-finish in 2010, De Grand Départ van de Tour de France in 2015 en wellicht een Gran Salida van de Vuelta a Espana in 2020 laat Utrecht op mondiaal niveau zien dat het meetelt op wielervlak. WPU is er van overtuigd dat ook (juist!) in de tussenliggende jaren de eigen bewoners de faciliteiten en evenementen verdienen die laten zien dat Utrecht echt die fietsstad is. Op die manier wordt topsport daadwerkelijk gebruikt om de breedtesport duurzaam te versterken.
De elf wielerverenigingen- en clubs die bij WPU aangesloten zijn: CS030, CTC Fietsen, Fietsclub Ledig Erf, Lombok Peppers, Maximus Stampers, Rijwieltoerclub De Domstad, USWV De Domrenner, Vrouwenwielrennen Utrecht, Wieler Toerclub Tuindorp Stoempers, UWTC De Volharding en Wielervereniging Het Stadion. WPU werkt nauw samen met Sport Utrecht (SU).
Door een juiste balans in aanbod van zowel wedstrijden als toertochten voorziet de stichting in twee behoeftes, namelijk die van wielrenners (jeugd, sporters met een beperking, studenten en amateurs) en liefhebbers (toerfietsers).
Ons doel: wielrennen en toerfietsen toegankelijk houden voor een breed, verenigingsoverstijgend publiek. Stichting Wielerplatform Utrecht is de paraplu waaronder tal van evenementen wordt georganiseerd en gecoördineerd. De evenementen verbinden nadrukkelijk sport en cultuur en dienen bij voorkeur ook een maatschappelijk doel. Hierdoor wordt georganiseerd wielrennen en toerfietsen zichtbaar en toegankelijk in en om Utrecht.
